Svensk Solenergi | Start / Nyheter / Nyheter 2014 / Årets solenergipriser till Halland
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2014-04-03
|Solenergipriset

Årets solenergipriser till Halland

Svensk Solenergi delade för elfte gången ut Årets solenergipris i anslutning till sitt årsmöte under Nordbygg i Stockholm den 2 april 2014. Prisutdelare var Anita Aspegren, Energimyndigheten.


– Det känns väldigt positivt att såväl vår utmärkelse som solenergi börjar bli etablerade i lilla Sverige, säger Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare i Svensk Solenergi. 

 

Årets anläggning 2013 delades ut till EKSTA Bostads AB för Vallda Heberg, med följande jurymotivering:

Ett innovativt närvärmesystem med byggnadsintegrerade solfångare och en modern biobränsleanläggning där man demonstrerar väl beprövad teknik och nya tekniska lösningar för en ökad andel solvärme och för­enklad anslutning av bostadshus med varmvattenanslutna vitvaror.  Det faktum att anläggningen försörjer en ny stadsdel med varierande och tilltalande lågenergi­byggnader, inklusive ett äldreboende med en solcellsanläggning i anslutning till komfortkyla, ger ett stort exponeringsvärde.

Christer Kilersjö, 070-928 31 97
Bilder.

Årets prestation 2013 delades ut till Halmstad kommun:

Halmstad kommun har visat såväl målmedvetenhet som kompetens genom årliga anslag till solenergianläggningar som installerats och följts upp av fastighetskontoret på ett före­dömligt sätt sedan 2010.  Genom att installera anläggningar på flera skolor har man dessutom skapat utmärkta möjligheter att öka kunskapen om solenergi hos kommande generationer.  

Sven-Ingvar Petersson, 070-557 59 68
Bilder.

Hedersomnämnande Årets anläggning 2013 till Bengt Ericson, Arvika

Sköna rum är en liten affärslokal med såväl solfångare som solcellsmoduler.  Sol­fångare och en trivsam pelletskamin står via en ackumulatortank i förbindelse med ett liknande sol-bio-system i ett närliggande bostadshus. Sköna rum är därmed ett bra exempel på hur man kan kombinera solvärme och biobränsle för mindre byggnader på ett flexibelt sätt. 

 

Bengt Ericson, 070-525 54 29
Bilder.

 

Hedersomnämnande Årets anläggning 2013 till RB Brf Södertäljehus 3

Riksbyggens Brf Södertäljehus 3 har på ett förtjänstfullt sätt kombinerat tak­reno­vering och installation av svensktillverkade solcellsmoduler på taken.  De har dess­utom såväl elcertifikat som ursprungsgarantier för solel.  Sammantaget gör det dem till en viktig förebild för andra bostadsrättsföreningar.

Sadeer Iskandar , 070-582 22 84
Bilder.


Toppbilden, med samtliga 2014 års pristagare, högupplöst. 
Andrén, Iskandar, Kilersjö, Aspegren, Petersson, Ericson
Foto: www.slussen.biz

Årets jury

Michael Rantil, Energimyndigheten
Peter Kovacs, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut
Björn Karlsson, Mälardalens högskola
Heimo Zinko, Zinkonsult AB

 

Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare Svensk Solenergi, 070-537 31 53

 

”Årets solenergipris” och tidigare pristagare finns beskrivna på
http://svensksolenergi.se/om-oss/solenergipriset