Svensk Solenergi | Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Sustainable Energy Europe Award till Umeå
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2013-06-27
|Anläggningar

Sustainable Energy Europe Award till Umeå

I konkurrens med 224 tävlanden från hela Europa tilldelas nu Bostaden – med projektet Hållbara Ålidhem – utmärkelsen Sustainable Energy Europe Awards 2013, i kategorin Living.


Hållbara Ålidhem

Startskottet för Hållbara Ålidhem var i grunden en omfattande brand som drabbade Umeå och stadsdelen Ålidhem julen 2008. Ingen människa skadades men 200 Umeåbor förlorade sina hem. Bostadsbolaget Bostaden valde då – i samarbete med Umeå kommun och energibolaget Umeå Energi – att fokusera på ett nytt, hållbart projekt.

Hållbara Ålidhem består i dag av fyra hus med totalt 137 lägenheter och en vinterträdgård. Projektet domineras av ett hållbart perspektiv. Här används miljömässiga byggnadsmaterial, en av Sveriges största solcellsanläggningar är under uppbyggnad, och varje hyresgäst kan i realtid se och justera sin energiförbrukning. Allt utan kraftiga hyreshöjningar för de boende.


Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun. Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare.