Svensk Solenergi | Start / Nyheter / Nyheter 2013 / Solenergipriset 2013
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2013-04-26
|övrigt

Solenergipriset 2013

Svensk Solenergi delade för tionde gången ut Årets solenergipris i anslutning till sitt årsmöte i Westmanska palatset i Stockholm. Prisutdelare var Rainer Brohm, BSW (Bundesverband Solarwirtschaft e.V), Tyskland.

 

Årets anläggning, avseende år 2012 tilldelas

Skanska Sverige AB, Väla Gård

Juryns motivering:

Tekniskt och estetiskt väl utförda byggnader som på ett förtjänstfullt sätt visar möjligheterna att kombinera låg energianvändning med byggnadsintegrerad solel i nya byggnader. Det faktum att byggnaderna uppförts av Skanska och är LEED-certifierade med högsta betyg ger ett stort exponeringsvärde.


Årets prestation, avseende år 2012, tilldelas

Bengt Stridh

Juryns motivering:

Den snabba kostnadsutvecklingen och ett ökat intresse för solcellstekniken har lett till ett stort informationsbehov. Bengts blogg utgör här en kunnig och oberoende informationskälla omkring solcellsystemens tekniska utformning, ekonomiska villkor och lagstiftningens begränsningar. Han inte bara bevakar och rapporterar nyheter utan han har också en kritisk hållning och mod att säga ifrån när han menar att det är nödvändigt.

 

Hedersomnämnande, Årets anläggning, avseende år 2012, tilldelas

Karlstad kommun, Sjöstadverken

Juryns motivering:

Det finns många processer där man kan använda solvärme.  Karlstad kommun demonstrerar med Sjöstadverken hur man kan använda solvärme i en process för att utvinna biogas.  En tekniskt och estetiskt väl utförd solvärmeanläggning som på ett förtjänstfullt sätt visar hur man kan använda solvärme till annat än bostäder. 

 

Hedersomnämnande, Årets anläggning, avseende år 2012, tilldelas

HSB Brf Gasellen, Linköping

Juryns motivering:

De senaste årens prisfall på solcellsanläggningar har ökat intresset för att, som man säger, ”göra sin egen el”.  Brf Gasellen har på ett förtjänstfullt sätt kombinerat översyn av elsystem och takrenoveringsbehov med att installera solcellsmoduler på en del av sina tak. Att en så stor bostadsrättsförening som Gasellen installerar solceller gör den till en viktig förebild för HSBs övriga bostads­rättsföreningar.

 

Om dessa och tidigare års pristagare ›